RECENSIES REISSCHILDERINGEN

 

Recensie: Christine de Knijf uit Wichelen (B)

Reisschilderingen is een heel apart reisboek. Connie Harkema neemt ons mee op haar gezinsreizen. Eerst alleen met haar partner, dan met hun twee kleine kinderen en ten slotte met hun pubers. We reizen met de familie door verschillende Europese landen. Slechts twee keer gaat het verder, een keer naar Tunesië en een keer naar de USA.

Elk verslag wordt voorafgegaan door een foto van een schilderij dat de auteur zelf maakte tijdens de betreffende reis. De schilderijen van Parijs en Tunesië zijn mijn absolute favorieten zonder evenwel afbreuk te doen aan de andere.

Wat dit boek zo bijzonder maakt is, dat de schrijfster vertelt vanuit het gezamenlijke vakantiegevoel. De reis zelf komt uitgebreid aan bod, de vele bezienswaardigheden en de perikelen onderweg worden helder verteld. Met een knipoog wordt er verwezen naar de gezinsbeleving. Er is en passant ook veel info te lezen over het land van bestemming.

Dit reisboek leest vlot en is heel informatief. Het is geschreven in de gekende Harkema - stijl, met vaart en doorspekt met heel wat humor. Je voelt het enthousiasme ven alle gezinsleden en wordt meegetrokken in hun belevenissen.

Dit reisboek is er een zoals nog nooit werd geschreven. Voor mij is Connie Harkema meer dan geslaagd in haar opzet. Ik heb genoten ven de vele verhalen en de schilderijen. Een andere, rijkere kijk op de familievakanties. Ik zal dit reisboek zeker aanraden aan iedereen.

 

RECENSIES (ON)GELOOFWAARDIG

 

Recensie: Marianne Cramer uit Wageningen

In het boek (On)geloofwaardig beschrijft Connie Harkema in korte verhalen verschillende vormen van (bij)geloof. De verhalen bevatten alle vier verrassende gezichtspunten en laten de invloed van de omgeving op geloof (in de breedste zin) duidelijk zien.

Of het nu gaat om de invloed van hitte op het welbevinden van mensen (in "Hitte"), hoe je kan worden beïnvloed door wat je denkt waar te nemen en waar je dan je eigen interpretatie aan geeft (in "De stille kracht van het buitenleven") of wat er gebeurt als je in jezelf durft geloven en voor welke keuzes je dat stelt (in "Op leven en dood).

Het langste verhaal ("Het gouden water")wordt duidelijk wat de gevolgen van gebeurtenissen kunnen zijn. De personen in dit verhaal gaan weer geloven dat er veel mogelijk is als zij hun eigen weg volgen en daarmee helpen zij hun stad om problemen te verhelpen. Dit verhaal schetst ook de historie van de St.-Janskerk in Gouda, wat een extra dementie aan het verhaal geeft.

 

Connie Harkema schrijft verhalen die je aandacht vasthouden en je door willen laten lezen tot het uit is. Het korte verhaal is vaak ondergewaardeerd, maar hier kunnen we zien dat een verhaal niet lang hoeft te zijn om veel inhoud te bevatten.

 

Recensie: Ellie Schmitz uit Waalre

Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik het tweede ‘weggeef-boekje’ van Connie Harkema ‘(On)geloofwaardig’ (2009) mocht lezen. Wegens plaatsgebrek ruimt zij wat boeken op, maar heeft er graag een kort verslagje voor terug.

Het boek heeft een prachtige cover. Het is een tekening van de hand van de auteur zelf. Vier korte verhalen die vertellen over verschillende soorten van ‘geloven’ zoals ‘bijgeloof’, ‘geloofwaardigheid’, ‘geloof in jezelf’ en ‘geloofsopvattingen’. De verhalen zijn geschreven in de vlotte en boeiende schrijfstijl van de auteur. Ook interessant is het laatste verhaal waarin allerlei wetenswaardigheden over de St. Janskerk in Gouda zijn verweven.

In het boekje zijn nog eens 4 prachtige tekeningen van Connie Harkema opgenomen. Alle heel kleurrijk en relaterend aan het verhaal. Connie is naast auteur ook een groot kunstenares.

www.connieharkema.jouwweb.nl Boeken

www.connieharkema.exto.nl  Kunst

 

Recensie: Christine de Knijf uit Wichelen (B)

"(On)geloofwaardig" bestaat uit vier korte verhalen. Op de een of andere manier draaien deze vertelsels rond geloof, bijgeloof, geloof in jezelf en geloofwaardigheid.

Alhoewel geheel anders van opzet is het hoofdthema in “Op leven en dood” en in “De stille kracht van het buitenleven” het ongeloof in jezelf. In “hitte” en ook in “Het gouden water” is het hoofthema dan weer weggelegd voor de omstandigheden in het leven van de hoofdpersonages die zorgen dat ze weer gaan geloven.

“Het gouden water” is leerrijk als dusdanig, we krijgen heel wat weetjes over de St-Janskerk in Gouda te lezen.

Harkema is een schrijfster met pit, ze schrijft in een vlot tempo en is ook een begenadigd schilder. Elk verhaal is vergezeld van een prachtig, abstract to-the-point-tekening. Het boekje is verfrissend van opzet en de vier verhalen zijn stuk voor stuk boeiend om te lezen. Dit is weer een geslaagde uitgave van Connie Harkema waar je heerlijk ontspannen van wordt.

 

RECENSIES HARKEFIETJES

 

Recensie: Frans Fifis, illustrator en portrettist, creator van Art.fifistyc

Het boek "HARKEFIETJES" is een prettig, snel leesbaar boek, geschikt voor het hele

gezin. Het bevat vele anekdotes over het gezinsleven van de schrijfster, die in het begin

nog niet met naam genoemd willen worden.

en apart boek over allerdaagse dingen, in korte columns geschreven en aaneengebreid

tot een vrolijk boek, waarbij de mondhoeken vaak vanzelf even omhoog gaan.

Een kleurrijke bloemlezing over het gezin, de hoeksteen van de samenleving, die ook nog wel

eens onder de ups en downs staat te trillen op zijn grondvesten.

En alles komt ter sprake, zoals huisdieren, huisgenoten, seizoenen, feesten, verjaardagen en

reizen. 

Duidelijk is de stijl van de schrijver aanwezig, want het is geen herhaling van allerlei woorden

maar een sprankelend en fris gebruik van de Nederlandse Taal.

 

Recensie: Ellie Schmitz uit Waalre

“Harkefietjes” bevat korte verhaaltjes van Connie Harkema en illustraties van haar toen 11-jarige zoon Douwe. Knap hoe hij een verhaal in tekening heeft weergegeven.

Het boek is in 2001 uitgegeven en bevat stukjes over het gezin Harkema, over (huis)dieren en uitstapjes, over school, over seizoenen en feesten, wonen, ontmoetingen en werk. Het dagelijkse leven en haar observaties in woorden gevat. Geschreven in een prettige en vlotte stijl.

Een mooi boekje, ik heb het met veel plezier gelezen!

 

Recensie: Christine de Knijf uit Wichelen (B)

Het boek “Harkefietjes” is een bundeling van columns die Connie Harkema schreef voor de “Holland Silhouet”. De onderwerpen beslaan het dagelijkse leven van het gezin Harkema.

Ze schrijft deze stukjes in een verfrissende, humoristische stijl. Zo is er het stukje over haar autorijkunsten , hilarisch,dat een glimlach op je gezicht tovert.

Het stukje over het houden van huisdieren en het sterven ervan is dan weer intenser en raakt een gevoelige snaar bij de lezer.

Het zijn stuk voor stuk pareltjes die het schrijftalent van Harkema duidelijk onderstrepen.

De illustraties in dit boekje zijn van de hand van Douwe, de zoon van Connie, op dat moment 12 jaar.

Heerlijk, ontroerende tekeningen. Zo is zijn tekening over zijn beugel gewoonweg prachtig. Douwe heeft overduidelijk talent, zijn prenten sluiten perfect aan op de gemoedelijke tekstjes.

Het boekje bezorgt je enkele heerlijk ontspannen leesmomenten.

 

RECENSIES BOERENBEDROG

 

Recensie: Clasien, geplaatst op The Book Girl

Toen ik dit recensieboek via Dizzie kreeg, dacht ik eerst nee hè dit is nou net een boek dat me niet trekt. De voorkant en de titel deden me denken aan een boerenliefdesroman, maar niks is minder waar. Dit boek bevat alles waar ik van houd. Spanning, humor en een vlotte schrijfstijl. Het verhaal vertelt meerdere verhaallijnen, één ervan gaat over Bart en zijn twee zussen. Bart is net een huisartsenpraktijk begonnen en ontfermt zich over Lieuwe, een opgeschoten jongen die veel drinkt. Wouter, een hork van een boer, die meedoet aan het tv programma Hartenboer. Zijn moeder die er alles aan doet om Wouter voor zichzelf te houden. Dan nog Carla die al heel lang verliefd is op Wouter en hem stalkt. Wouter maakt het verhaal komisch hoe hij reageert op een botte manier. Allerlei intriges maken het geheel tot een spannend verhaal met een onverwacht plot. Wie uiteindelijk wie heeft bedrogen blijft ook aan het einde van dit boek de vraag. Twijfelachtig blijft ook het tv programma Hartenboer. Gaat dit programma nou over boerengeluk of draait het alleen om de kijkcijfers. Zo blijkt maar weer eens dat we verder moeten kijken dan alleen de kaft en titel van een boek. Ik heb genoten.

4 sterren.

 

Recensie: Rachel van der Lee, geplaatst op diverse boekensites en blogs

Achterflaptekst: "Boerenbedrog" is geïnspireerd door het populaire tv-programma "Boer zoekt vrouw", hier "Hartenboer" genoemd. Ook in dit verhaal gaat het om een onschuldig, romantisch entertainmentprogramma, maar - door een samenloop van onvoorziene gebeurtenissen - loopt dit uit op een dodelijk drama met verstrekkende gevolgen. Hiervan wordt vooral de vrijgezelle boerendochter Carla Diepenheim de dupe. Vlak voor het definitieve keuzemoment, waarin boer Wouter Kunne kenbaar moet maken met welke vrouw hij verder wil, verstuikt ze haar enkel en kan ze haar plannetje om hem haar liefde te verklaren niet uitvoeren. In plaats daarvan is ze genoodzaakt de veel jongere en net afgestudeerde huisarts Bart de Boer te consulteren. Tijdens haar bezoek aan hem gebeurt er iets verschrikkelijks op Wouters boerderij. Doordat de personages elkaar op verschillende manieren bedriegen, lijkt het oplossen van de schuldvraag een ondoenlijke zaak.

Mijn mening: Doordat ik niet meteen doorhad wie de ik persoon was, kwam ik wat lastig op gang. De ik persoon loopt als rode draad in het verhaal met dagboekfragmenten.
Maar uiteindelijk kreeg ik de personages te pakken. Mooie karakters met wie ik uiteindelijk goed mee kon leven doordat de personages ook goed uitgewerkt werden. Zelf kijk ik eigenlijk nooit naar boer zoekt vrouw, maar het was zeker een leuk gegeven om een verhaal mee te starten!
Het wordt pas spannender in de tweede helft. Schrijfstijl is erg prettig. Een heerlijk boek voor een paar uurtjes leesplezier!

*** drie van de vijf sterren :-)

 

Recensie: Coenraad de Kat, geplaatst op diverse boekensites

Connie heeft de karakters goed uitgewerkt en allemaal geven ze kleur aan het verhaal ieder op een eigen manier. Tijdens het lezen wordt het verhaal verteld vanuit de verschillende karakters. De dagboekfragmenten geven een terugblik in het verhaal en zijn in de ik-vorm geschreven. Tijdens het lezen ervan heb je niet meteen in de gaten dat het om Carla gaat dit wordt pas later duidelijk. Het duurt wel even voor je in de gaten hebt wie de ik-persoon is. Boerenbedrog is gedetailleerd en vlot geschreven met een aantal spannende wendingen erin. Je weet als lezer wel vrij snel hoe het verhaal ongeveer zal verlopen maar wordt ondanks alles aangenaam verrast door de manier waarop. Liefde ..... tot hoever wil je ervoor gaan en at heb je ervoor over; dit werd me duidelijk tijdens het lezen van Boerenbedrog.

 

Recensie: Monique Dijkgraaf, geplaatst op diverse boekensites waaronder Ako, Bruna, Bol.com

De schrijfster heeft een vlotte, goed leesbare schrijfstijl. Door de wisselingen in tijd en persoon is het af en toe even goed opletten op de volgorde van de gebeurtenissen, maar verwarring geeft dit niet. Het geeft het boek “jeu”. Saai is het boek sowieso niet te noemen, er gebeurt van alles op verschillende niveaus. Er lopen meerdere verhaallijnen door het boek, zoals het verhaal van Lieuwe, van Wouter en zijn ouders, van de ik-persoon en van Bart. Aan het einde van het boek wordt duidelijk hoe deze verhaallijnen, en dus ook de personen, met elkaar verweven zijn.

Er loopt door het hele verhaal een lichte onderhuidse spanning. Niet voldoende om het echt als spannend boek te classificeren, maar dat is de bedoeling ook niet. Er is voldoende spanning om door te willen lezen om te weten hoe het afloopt.

De hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt. Door flashbacks naar hun verleden worden hun gedachten en  handelen beter te begrijpen. Met name de ik-persoon gaat voor de lezer leven. Dit wordt mede bereikt door de stijl van schrijven, de ik-persoon vertelt het verhaal in de vorm van dagboekfragmenten. Ik vond het ook leuk dat deze persoon eens niet mooie, slanke en ook nog eens slimme dame is…

De cover, een prachtig Nederlands landschap met een lichte mistsluier over het land, nodigt uit het boek uit de kast te pakken. Fotografisch gezien een prachtig beeld, maar ik zie er ook een diepere laag in. Je “ziet” bijna de stilte, de mist die van alles bedekt… De titel roept een bepaalde spanning op. Aan het einde van het boek wordt de titel uitgebreid uitgelegd.

Het plot is redelijk spannend en er zitten een aantal onverwachte wendingen in. Tussen neus en lippen door wordt het format van “Boer zoekt vrouw” nog even aan de kaak gesteld.

Conclusie: een leuk boek en niet alleen voor de liefhebbers van “Boer zoekt vrouw”. Staat garant voor een paar uurtjes ontspannen leesplezier! **** 

 

Recensie: onderzoeksjournalist Isabel Blanco, geplaatst op http://ibelieve70.wordpress.com/

Het boek begint pakkend vanaf de eerste pagina en sleept je in een rap tempo mee naar intriges, complotten en bedrog. Connie heeft een spannende thriller gemaakt die zijn weerga niet kent. Een pageturner. Elk karakter grijpt je.

De stille boer Wouter de hoofdrolspeler moet niets van al het gedoe hebben en dat wordt prachtig verwoord, een verliefde buurtbewoner gaf zich op voor de verkeerde boer uit wanhoop en de jonge huisarts vecht voor zijn plek op het platteland.

Connie is erin geslaagd om een prachtig boek te schrijven wat je moet lezen, wat draait om het lichaam van die ene vrouw die bij Wouter op zijn land wordt gevonden. Wat is er gebeurd? Daar draait het om, vindt de arts zijn draai en liefde. Het plot is erg intrigerend.

Een populair verhaal eindigt in een drama en ik kan natuurlijk rustig gaan schrijven over het hele boek maar dan is de kern al weg.

Dit is een boek dat je moet lezen een bestseller in mijn optiek en ik lees veel en leg veel aan de kant maar bleef lezen. De intriges en samenloop zijn zo goed bijeengebracht dat ik je aan kan raden het boek meteen te kopen.

 

Recensie: Joany de Vries van Chicklit.nl

Het verhaal begint heel erg krachtig, met een openingszin die me in alle eerlijkheid best wel deed grinniken vanwege de zwarte humor. Vanaf die eerste zin, en de reactie daarom is de sfeer meteen heel goed gezegd. Vanaf dat moment worden er nogal wat verschillende personages aan je voorgesteld, en met iedere, nieuwe introductie moet je jezelf afvragen: 'Heeft hij/zij het gedaan?' Dat is iets waar ik heel erg van hou tijdens het lezen van een goede thriller. De personages waren geweldig beschreven en deden me zelfs af en toe denken aan mijn eigen familie. Ik ben dan weliswaar geen boerin, maar ik ben wel opgegroeid in een dorp en de sfeer van zo'n kleine woonplaats was echt perfect vastgelegd door de auteur.


Recensie: M. Willard van Biblion

Bedrog, intriges en misdaad rond het tv-programma ''Hartenboer'' (geïnspireerd door het populaire ''Boer zoekt vrouw". Carla (36) is al jaren verliefd op Wouter, deelnemer aan de televisieserie. Ze bespionneert de opnames en ontdekt verdachte zaken rond Wouters ouders. Met een kneuzing belandt ze bij dokter Bart, die ze in vertrouwen neemt en voor wie ze gevoelens ontwikkelt. Ook Wouters neven Lieuwe en Yoeri spelen nog een belangrijke rol bij de vele dramatische ontwikkelingen in deze aardige feelgoodroman. Vanuit het perspectief van de verschillende protagonisten plus dagboekfragmenten in de ik-vorm worden binnen een jaar redelijk spannende ontwikkelingen rond het fel bekritiseerde televisieprogramma geschetst. In 2010 publiceerde de schrijfster (1960) met Gerard Nanne, onder het pseudoniem Nanne Harkema, een eerste misdaadroman ''Buitenspel''. Dit zelfstandige romandebuut van de auteur/beeldend kunstenaar ontrafelt geleidelijk intriges en misdaad. Voor een breed vrouwelijk publiek.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb